Nie wszyscy preferują połączenia mięs z owocami. Ja osobiście ubóstwiam takie odważne i wyraziste smaki. Poniżej przedstawiam przepis na roladę mięsną z nutą słodyczy.
Składniki:
  • 1 polędwiczka z indyka
  • łyżeczka miodu
  • 4 sztuki moreli suszonych
  • łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta gałki muszkatołowej, kurkumy, papryki słodkiej
  • 1 śliwka
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wymieszaj olej rzepakowy z miodem i przyprawami. Mięso rozetnij tak, by stworzyć jak największy płat, rozbij je tłuczkiem. Ze śliwki wyciągnij pestkę i pokrój ją na 4 plastry. Nasmaruj połową marynaty. Śliwki i morele kładź na zmianę wzdłuż mięsa po środku. Zwiń roladę i posmaruj resztą marynaty. Roladę zawiń w folię aluminiową i połóż do naczynia żaroodpornego. Piecz ok. godziny w 180 stopniach. Gdy mięso będzie gotowe pokrój je w plastry i ułóż na talerzu. Podawaj z lekką sałatką.

20161027_202127