Mając insulinooporność, nie musisz omijać ciast szerokim łukiem. Powinieneś jednak wiedzieć jakich produktów używać do ich przyrządzenia 😉 Zachęcam do przygotowania bardzo szybkiej i pysznej rolady. Z uwagi na małą ilość ksylitolu nie jest słodka, możesz dodać go ciut więcej.

Składniki:
300 g Jaja kurze całe
100 g Borówka amerykańska
10 g Kakao gorzkie
14 g Ksylitol
250 g Mascarpone ser
75 g Mąka z orkiszu pełnoziarnista
200 g Porzeczki czerwone

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ubijamy białka z ksylitolem, potem dodajemy żółtka, mąkę i kakao. Wylewamy masę na dużą blachę (np która jest w zestawie piekarnika)z papierem do pieczenia. Wstawiamy na 12-15 minut do piekarnika, 180 stopni, termoobieg. Wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłe zwijamy w roladę i odstawiamy. W tym czasie robimy krem. Mascarpone i porzeczkę zblendować, ale delikatnie, aby owoce mocno się nie zblendowały. Rozwijamy roladę, smarujemy kremem, wykładamy na krem borówki i zawijamy ponownie w roladę, wstawiamy do lodówki.