Nastał sezon, który zachęca do kosztowania wszelkich rozgrzewających potraw z dodatkiem curry, imbiru, kurkumy czy innych przypraw korzennych. Jedną z takich potraw przedstawiam poniżej. Pyszny, rozgrzewający, a zarazem łagodny krem, w którym dominuje smak mleczka kokosowego, przyrządzony ze zdrowej, niskokalorycznej dyni.

Rozgrzewający krem dyniowy

Składniki na 4 porcje:

25 g Dynia lub słonecznik, pestki
100 g Cebula
25 g Czosnek
900 g Dynia
125 g Jogurt naturalny
16 g Masło klarowane
6 g Przyprawy – curry, proszek
1 g Przyprawy – imbir, mielony
400 ml Woda
300 ml Mleczko kokosowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Dynię pomarańczową pozbaw pestek i pokrój w kostkę (jeśli jest to inny rodzaj dyni- wymagający obierania, obierz ją). Podsmaż w garnku na maśle klarowanym pokrojoną cebulę i czosnek, posól leciutko. Dodaj dynię do garnka i smaż 5 minut. Dolej wody, tak aby przykryło warzywa, nie więcej. Gotuj ok. 12 minut, aż dynia zmięknie. Zmiksuj zupę blenderem, dodając mleko kokosowe (najlepsze będzie gęste), curry, sól i pieprz do smaku oraz imbir. Wszystko wymieszaj i podgrzej. Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego i pestkami dyni lub słonecznika.

20160921_172637