┼Üwi─Öta coraz bli┼╝ej, a moja jedna z ulubionych potraw wigilijnych zago┼Ťci┼éa na moim stole ju┼╝ dzi┼Ť. Ryba po grecku jest ┼Ťwietn─ů propozycj─ů na codzienny, zdrowy obiad. U mnie w wersji odchudzonej, poniewa┼╝ filety przygotowa┼éam na parze bez panierki. Pyszno┼Ťci:D
 
Składniki na 4 porcje:
551 g Cebula czerwona
180 g Koncentrat pomidorowy
444 g Marchew
360 g Mintaj, ┼Ťwie┼╝y
28 ml Olej rzepakowy, uniwersalny
128 g Pietruszka, korzeń
4 g Przyprawy – li┼Ť─ç laurowy, suszony
225 g Seler korzeniowy
1 g S├│l Himalajska
120 ml Woda
1 g Przyprawy – ziele angielskie
1 g Pieprz w ziarnach
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zetrzyj na grubych oczkach marchew, pietruszk─Ö i seler. Podsma┼╝ na po┼éowie oleju, dodaj li┼Ťcia laurowego, pieprz w ziarnach i ziele angielskie. Podlej odrobin─ů wody. Przykryj i du┼Ť ok. 25 min. Na parze ugotuj ryb─Ö opr├│szon─ů sol─ů i pieprzem ok. 10 min. Na reszcie oleju zeszklij pokrojon─ů drobno cebul─Ö. Prze┼é├│┼╝ j─ů do pozosta┼éych warzyw i du┼Ť jeszcze ok. 15 min. Pod koniec dodaj koncentrat, dopraw do smaku. Wy┼é├│┼╝ do naczynia po┼éow─Ö warzyw, ryb─Ö i przykryj reszt─ů warzyw. Smakuje na ciep┼éo i na zimno.