Wiele osób nie przepada za awokado, a że jest to kopalnia zdrowych kwasów tłuszczowych warto znaleźć potrawy z jego udziałem, które przypadną nam do gustu: kremy, sałatki, zapiekanki….

Dziś przedstawiam przepyszną sałatkę z awokado, która nada się świetnie jako kolacja lub śniadanie białkowo tłuszczowe, które pozwoli nam chudnąć od samego rana;) We wczesniejszych moich porpozycjach znajdziecie również zapiekane awokado z jajkiem lub pieczarkami.

Składniki na 1 porcję:
  • 90 g Awokado
  • 70 g Fasola czerwona, konserwowa
  • 50 g Kukurydza konserwowa
  • 8 g Musztarda
  • 10 ml Oliwa z oliwek
  • 160 g Pomidor
  • 5 g Słonecznik łuskany
  • 40 g Szpinak, świeży
  • 50 g Szynka, z piersi kurczaka lub indyka
  • 10 ml Woda
  • 3 ml Sok z cytryny
  • Seler naciowy – opcjonalnie
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Dojrzałe awokado przekrój, usuń pestkę i wydrąż łyżeczką po kawałku, skrop cytryną, wymieszaj z pokrojoną szynką i pomidorem, szpinakiem, odsączoną kukurydzą i fasolą oraz słonecznikiem, dopraw. Polej sosem z musztardy, wody i oliwy.