Opłaca się czasami poeksperymentować w kuchni. Takim sposobem otrzymałam szybciutko pyszny serniczek na zimno. Zamiast jagód możecie dodać owoce, które najbardziej lubicie, a twaróg wzbogacić ulubionym aromatem np. waniliowym.

Składniki:

  • 6 g Wiórki kokosowe
  • 20 g Czarne jagody, mrożone
  • 115 g Jogurt typu greckiego 10% lub serek homogenizowany
  • 3 g Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 10 ml Mleczko kokosowe lub zwykłe
  • 4 ml Olej kokosowy
  • 75 g Ser twarogowy półtłusty/chudy
  • 40 ml Woda
  • 6 g Żelatyna
  • 8 g Stevia/miód
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ser zmiksuj z jogurtem (35g), wiórkami, mleczkiem, stevią (4g) i rozpuszczoną żelatyną (3g) w odrobinie wrzątku (20g), masę włóż do salaterki i wstaw do zamrażalnika. W tym czasie przygotuj drugą warstwę: zmiksuj jogurt (80g), rozpuszczony olej kokosowy, kakao, stevię (4g) i rozpuszczoną żelatynę (3g) w odrobinie wrzątku (20g). Masę wylej na wcześniej przygotowany twaróg, posyp jagodami i włóż do zamrażalnika na ok. godzinę do stężenia.

20170207_123535