Wkońcu wypróbowałam przepis, który leżał w moim zeszycie od wielu miesięcy. Absolutnie nie żałuję, gdyż ciasto smakiem przypomina tradycyjny sernik lubiany przez większość łasuchów i zdecydowanie nada się na wszelkie spotkania w gronie rodziny.

SERNIK WIEDEŃSKI
(BEZ MĄKI I CUKRU)

SKŁADNIKI
700 gram twarogu półtłustego;
7 jajek;
ok. 100 gram erytrolu lub innego preferowanego przez Ciebie słodzidła (o ilości zdecyduj sam, tak aby Tobie smakowało);
suszona skórka pomarańczowa;
aromat waniliowy;
100 gram masła;
mielone migdały lub słupki migdałów, które sam zmielisz;

do dekoracji: 100 g czekolady gorzkiej i skórka pomarańczowa;

PRZEPIS
Twaróg zmiel lub zmiksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. Masło roztop w garnuszku i ostudź. Żółtka oddziel od białek i dodaj do sera. Dosyp erytrol lub inne słodzidło, dodaj aromat waniliowy i skórkę pomarańczy, zimne (lecz nadal płynne) masło, dokładnie wymieszaj.

Do powstałego ciasta dodaj 3 łyżki mielonych migdałów i ubite białka. Delikatnie wymieszaj i przelej do formy.

Piecz godzinę w 170 stopniach. Po wystygnięciu sernika, rozpuść czekoladę z dodatkiem ciepłego mleka/wody w kąpieli wodnej i polej nią sernik. Posyp skórką pomarańczy.

20161119_151743