Spaghetti to jedna z moich ulubionych potraw, a makarony to moja malutka słabość;) Co prawda staram się jadać makarony o niskim indeksie glikemicznym tj. gryczany i ryżowy, ale ostatnio po ciężkim treningu pozwoliłam sobie na makaron kukurydziany, który sprawdził się idealnie. Kiedyś, gdy jeszcze nie pasjonowałam się zdrowym odżywianiem przygotowywałam sos do spaghetti z „Fix Spaghetti Bolognese” i tym podobne historie. Czytaliście kiedyś skład takiego proszku? Jeśli nie to zachęcam…. Już na drugim miejscu po koncentracie znajduje się nasz ukochany cukier, a  troszeczkę dalej mąka pszenna i tłuszcz palmowy, sól. Mniami 😀

Tymczasem przygotowanie sosu bolognese z naturalnych składników jest bardzo proste i nie wymaga sporej ilości czasu:)

Składniki:
  • 30 g Cebula
  • 5 g Czosnek
  • 30 g Groszek zielony lub kukurydza
  • 60 g Mięso mielone z indyka, kurczaka lub wołowiny
  • 90 g Makaron spaghetti pełnoziarnisty/kukurydziany
  • 80 g Marchew
  • 2 g Masło klarowane
  • 140 g Przecier pomidorowy lub pomidory
  • 1 g Przyprawy – bazylia, suszona
  • 1 g Przyprawy – imbir, mielony
  • 2 g Przyprawy – papryka słodka, suszona
  • 10 g Mozzarella tarta – opcjonalnie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ugotuj makaron al dente ze szczyptą soli. Przygotuj sos: pokrój w piórka cebulę, a marchewkę w plastry, posiekaj ząbki czosnku. Warzywa wrzuć na patelnię z masłem. Smaż, aż się zeszklą. Dorzuć zmielone mięso. Smaż ok. 7 min. co jakiś czas mieszając. Wlej na patelnię przecier lub dodaj pokrojone pomidory, dodaj groszek/kukurydzę i dopraw słodką papryką, imbirem i bazylią. Wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min. Odcedzony makaron wyłóż na talerz i polej sosem. Posyp danie startą mozzarellą.