Specjalnie dla wielbicieli maków przedstawiam ten znakomity przepis:)

Składniki:
  • 23 g Łosoś norweski wędzony
  • 10 ml Ocet ryżowy
  • 18 g Ogórek
  • 20 g Papryka czerwona
  • 50 g Ryż basmati lub specjalny ryż do sushi
  • 10 g Sezam
  • 20 g Sos sojowy
  • 1 g Sól Himalajska
  • 2 g Stevia/cukier
  • 1 płat Nori

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ugotuj ryż, odcedź, dodaj ocet, stevię i szczyptę soli, wymieszaj i odstaw na chwilę do lodówki. Pokrój dodatki do sushi w paski. Na algę znajdującą się na macie do zwijania sushi wyłóż ryż, posyp sezamem, przykryj kawałkiem folii i przewróć na drugą stronę, nałóż łososia, ogórka i paprykę, zwiń sushi (pozbywając się folii). Podziel na cienkie krążki. Zjedź maczając w sosie sojowym.