Uwielbiam sushi, ale biały ryż z uwagi na wysoki indeks glikemiczny mi nie służy, dlatego spróbowałam zdrowszej jego wersji. Sushi w takim wykonaniu jest bardzo smaczne i na pewno zagości na moim stole jeszcze nie raz.
Należy jednak uważać na dodatki z jakimi to sushi spożywamy, czyli sos sojowy, wasabi, imbir, które niestety bogate są w przeróżne substancje słodzące i sól.

Składniki na 1 porcję:

20 g wędzony filet z łososia
23 g Mascarpone ser
15 g Papryka czerwona/ogórek kiszony
14 g Pędy bambusa
80-90 g Ryż brązowy
Nori – 1 płat

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ryż wypłucz w bieżącej wodzie, zalej wodą (w ilości 2 razy większej niż ryżu), dodaj odrobinę soli i gotuj 30-35 minut, po ugotowaniu odstaw pod przykryciem, aby wchłonął resztki płynu. Gdy trochę przestygnie dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. Na płaty nori nałóż ryż, paski papryki, ryby i bambusa, zwiń płat za pomocą maty i przekrój na 9 kawałków.