Dwa dni temu udało mi się upichcić takie maleństwo własnego autorstwa😉 Z uwagi na to, że szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast, szukam zdrowych odpowiedników tej pyszności. Mąka kokosowa jak dla mnie najlepiej zastępuje smakowo mąkę pszenną, a więc stworzyłam takie oto ciasteczko😋 Na wierzchu znalazł się nawet lukier. Pycha!
 
Składniki na małe ciasto (4-5 porcji):
306 g Jaja kurze (6 szt.)
5 g Cynamon
380 g Jabłko, bez skóry
63 g Ksylitol
65 ml Olej kokosowy
7 g Proszek do pieczenia
10 ml Sok z cytryny
65 g Mąka kokosowa
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach, dodaj cynamon i wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 160 st. Jajka wbij do miski, dodaj ksylitol-40 g i ubijaj mikserem 5 min., aż masa będzie puszysta. Pod koniec wlej cienkim strumieniem rozpuszczony olej kokosowy, cały czas miksując. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę, zmiksuj. Ciasto powinno osiągnąć konsystencję budyniu. Przełóż do 2 mniejszych foremek (ok. 20cm średnicy każda) wyłożonych sreberkiem. Piecz około 20 min. Wyjmij 1 foremkę i wyłóż na ciasto jabłka. Włóż ponownie do piekarnika i piecz obie kolejne 15 min. Gdy lekko przestygną, przełóż biszkopt bez jabłek na biszkopt z jabłkami. Wyrównaj brzegi. Przygotuj lukier: Zblenduj resztę ksylitolu-23 g na pył, dodaj powoli sok z cytryny (tyle, aby powstał lukier) i wymieszaj. Udekoruj ciasto.