Bardzo smaczna szarlotka o zmniejszonej zawartości węglowodanów dzięki mące kokosowej, z ciecierzycy i lnianej. Podczas jej pieczenia mój dom pachniał jabłkami z cynamonem i zachęcał do wejścia na małe co nieco;) Z podanej gramatury wyjdzie mniej więcej 10 porcji, a 1 liczy ok. 288 kcal, gdzie tradycyjne ciasto zawiera ok. 400-450 kcal.

Składniki:
  • 2 g Cynamon
  • 4 ml Aromat migdałowy
  • 700 g Jabłko
  • 70 g Ksylitol, erytrol , miód, syrop z agawy lub inne słodzidło
  • 15 g mąka lniana
  • 100 ml Mleko roślinne bądź krowie
  • 115 ml Olej kokosowy
  • 4 g Proszek do pieczenia (np. bezglutenowy)
  • 70 g Skrobia ziemniaczana
  • 150 g Mąka z ciecierzycy
  • 120 g Mąka kokosowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rozpuść w rondelku olej, dodaj mleko, aromat waniliowy lub migdałowy, część ksylitolu – 45 g, wymieszaj. Zdejmij z ognia i dodaj len, wymieszaj, aż zgęstnieje. Do miski wsyp mąkę z ciecierzycy, kokosową i skrobię ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszaj i dodaj masę lnianą. Zagnieć ciasto (może być w formie kruszonki) i włóż przykryte folią do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę jabłka, włóż do garnka wraz z resztą ksylitolu – 25g, przykryj i podsmaż, aż lekko zmiękną, dodaj cynamon i wymieszaj. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 2 części. Połową oblep spód blaszki (20x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłóż jabłka i pokrusz resztę ciasta tworząc kruszonkę, lekko ją dociśnij. Ciasto piecz w 175 st. przez ok. 50 min. Gdyby kruszonka się zbytnio przypalała, przykryj ciasto folią.

Gotową szarlotkę możesz udekorować lukrem ze słodzika (najlepiej w formie pudru) wymieszanego z odrobiną soku z cytryny.