Ostatnio proponowałam owego naleśnika ze szpinakiem. Tym razem postawiłam na mięsożerców🤤
Masz alergię na jaja? Nie szkodzi! Do przygotowania naleśnika wcale ich nie potrzebujesz:) Pycha!😋

Składniki na 1 porcję:

25 g Cebula
5 g Czosnek
30 g Groszek zielony, konserwowy
3 g Masło klarowane
40 g Mąka gryczana
85 g Mielone mięso wołowe
2 ml Olej rzepakowy
4 ml Oliwa z oliwek
40 g Papryka czerwona
50 g Pieczarka uprawna
15 g Płatki owsiane
1 g Przyprawy – papryka chili, w proszku
1 g Przyprawy – imbir, mielony
1 g Przyprawy – oregano, suszone
3 g Przyprawy – papryka, suszona
130 ml Sok pomidorowy Dawtona lub Tymbark 100 %
2 g Sól Himalajska
113 ml Woda
1 g Pieprz mielony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotuj farsz: Warzywa pokrój. Podsmaż cebulę z czosnkiem na maśle, przypraw solą i pieprzem, dodaj mięso, podsmaż, dorzuć paprykę, następnie pieczarki, smaż do odparowania płynu, dolej sok i odsączony groszek, przypraw, gotuj parę minut. Przygotuj naleśnika: Płatki owsiane zmiel, dodaj mąkę i sól, zmiksuj, dodaj wodę i oliwę, ponownie zmiksuj, odstaw na 15 minut. Patelnię wysmaruj olejem rzepakowym i rozgrzej ją mocno, wlej przygotowaną masę naleśnikową i usmaż placka. Na połówkę nałóż farsz i złóż go w pół.