Nie spodziewałam się, że „makaron bez makaronu” może być tak smaczny;) Biała rzodkiew świetnie spełnia swoje zadanie, a z sosem bolognese komponuje się cudownie. Na pewno to danie jeszcze nieraz zagości na moim stole.

Składniki na 1 porcję:
  • pół sztuki- Biała rzodkiew
  • 1/3- Cebula
  • ząbek- Czosnek
  • 125 g- Mielone mięso wołowe
  • łyżeczka- Olej rzepakowy
  • 1/3- Papryka czerwona
  • Pietruszka, natka
  • pół szklanki- Przecier pomidorowy
  • Przyprawy – papryka chili, w proszku
  • Przyprawy – papryka słodka
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Z obranej rzodkwi za pomocą obieraka powycinaj wstążki. Zostaw na durszlaku, aby odciekły. Pokrój cebulę i paprykę w pióra, czosnek posiekaj, podsmaż na oleju, dodaj mięso i smaż parę minut. Dodaj przecier i przyprawy, wymieszaj i duś pod przykryciem parę minut. Połóż wstążki rzodkwi na talerzu, polej sosem i posyp posiekaną natką.

20170124_165441