Petarda!!! Niezbyt lubię to określenie, ale dziś go użyłam, gdyż tarta mnie zachwyciła! Nie jesz glutenu, a nie masz pomysłu na dozwolone słodkości? Przybywam z pomocą i przedstawiam poniższy przepis. Uwielbiam proste, smaczne i szybkie ciasta. Możesz kombinować z rodzajami mąki, na pewno ciasto wyjdzie równie smaczne;)
Składniki:
 
100 g Jaja kurze całe
4 g Chipsy lub wiórki kokosowe
5 g Cynamon
40 g Czekolada gorzka
120 g Mąka gryczana
80 g Mąka jaglana
70 ml Olej kokosowy
500 g Śliwka
40 ml Woda
20 g Stevia lub inne słodzidło
6 g Soda oczyszczona
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 
Ugnieć jaja, mąki, sodę, cynamon i stewię (16g) z rozpuszczonym olejem, wyłóż ciastem blaszkę do tarty z papierem do pieczenia i ułóż cząstki śliwek wciskając je lekko w ciasto, oprósz resztą stewii (4g). Piecz 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu polej rozpuszczoną nad parującą wodą czekoladą z dodatkiem gorącej wody. Posyp kokosem.