Pyszna alternatywa niezdrowych i kalorycznych tortów. Do jego przygotowania należy użyć małej tortownicy o średnicy 15 cm. Tort będzie smacznym rozwiązaniem dla osób będących na diecie ketogenicznej i nie tylko:)

Składniki na mały tort:

BISZKOPT

  • 100 gram czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości kakao;
  • 60 gram masła;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżka mielonych orzechów np. laskowych;
  • szczypta soli;

KREM

  • 200 ml śmietany 36%;
  • 200 ml serka mascarpone;
  • 10 gram stewii lub innego słodzika

Dodatkowo opcjonalnie:

  • owoce np. winogrono i gruszka

Przygotowanie biszkoptu:

Masło i czekoladę rozpuść w rondelku, na wolnym ogniu, mieszaj co jakiś czas i pozostaw do przestygnięcia. Białka dokładnie ubij ze szczyptą soli, dodaj do nich żółtka i ubijaj jeszcze chwilę. Wlej rozpuszczoną czekoladę (uważaj, aby nie była gorąca), dodaj zmielone orzechy. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej folią. Piecz w 180 stopniach ok. 20-25 minut. Po upieczeniu, poczekaj do całkowitego ostygnięcia biszkoptu, a następne przekrój go delikatnie nożem, tworząc dwie warstwy.

Przygotowanie kremu:

Ubij śmietankę 36%, a następnie dodaj mascarpone i stewię.

Biszkopt przełóż kremem, udekoruj nim także wierzch, ozdób pokrojonymi owocami i schłódź w lodówce.