Mmmm…. pychotka! Prosta i szybka do przygotowania, a do tego smaczna. Zamiast mrożonych malin można użyć świeżych owoców, świetnie nadadzą się np. borówki lub truskawki. Deser dedykuję przede wszystkim diabetykom;) spokojnie najedzą się nim 2 osoby, a cały liczy zaledwie 390 kcal.

Składniki:

1 ml Aromat waniliowy, do ciast
179 ml Białko jaja kurzego
80 g Jogurt naturalny 1,5% tł.
150 g Maliny, mrożone
3 ml Olej rzepakowy
140 g Ser twarogowy półtłusty
12 g Stevia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Białka ubij na sztywno wraz ze słodzikiem (10 g). Masę nałóż na folię posmarowaną olejem tworząc 2 placki. Piecz w 160 stopniach przez ok. 20-30 minut, aż będą sztywne. W tym czasie przygotuj krem mieszając twaróg, jogurt, słodzik (2 g) i aromat. Gdy bezy lekko przestygną połóż na jedną większość kremu, posyp owocami i przykryj drugą bezą, udekoruj resztą kremu na wierzchu.

20170122_162326