Chyba większość z nas lubi ziemniaczki z kurczakiem. Często taka potrawa kojarzy się nam z niedzielnym obiadkiem u babci:) Poniżej przedstawiam ziemniaki i udko z kurczaka w troszkę innej wersji, ale równie smacznej.

Składniki na 1 porcję:

50 g Cebula
30 g Ketchup
1 udko bez skóry
2 ml Ocet winny, balsamiczny
100 g Papryka czerwona
1 g Przyprawy – papryka chili, w proszku
1 g Przyprawy – czosnek, w proszku
15 ml Woda
230 g Ziemniaki
2 g Zioła prowansalskie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Udko umyj i pozbaw skóry. Ziemniaki obierz i pokrój na większe kawałki, paprykę i cebulę pokrój w paski. Wszystko wrzuć do torebki do pieczenia i zalej marynatą przygotowaną z ketchupu, czosnku, papryki mielonej ostrej, ziół prowansalskich, wody i octu balsamicznego. Zamknij torebkę klipsem i wymieszaj wszystkie składniki. Woreczek umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 1,15 h. 15 minut przed końcem pieczenia ponakłuwaj woreczek widelcem.

20161023_143349