Mąka z cieciorki świetnie nadaje się na naleśniki, nie rozpadają się i łatwo je usmażyć. Osobiście bardzo rzadko jadam ser żółty, ale tym razem wyjątkowo zaszalałam 😀 Jeśli jednak unikasz nabiału możesz pominąć ser i nie zapiekać ich, naleśniki będą również smaczne. Zamiast sera żółtego możesz także użyć fety do farszu, co nada daniu przyjemnego słonego posmaku.

Składniki:
  • 50 g Jaja kurze (1 szt.)
  • 60 g Cebula
  • 10 g Czosnek
  • 4 g Masło klarowane
  • 45 ml Mleko 2% lub roślinne
  • 2 ml Olej rzepakowy
  • 60 g Papryka czerwona
  • 50 g Ser edamski
  • 1 g Sól Himalajska
  • 50 g Szpinak, świeży
  • 40 ml Woda
  • 45 g Mąka z ciecierzycy
  • 1 g Pieprz mielony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ser zetrzyj. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę, podsmaż na maśle. W międzyczasie zmiksuj jajo, mąkę, wodę i mleko. Rozgrzej drugą patelnię posmarowaną olejem i usmaż 2 naleśniki. Do podsmażonych warzyw wrzuć umyty szpinak, dopraw i gdy lekko zmięknie dodaj część sera, wymieszaj i ściągnij z ognia. Naleśniki obłóż farszem i złóż w trójkąty, posyp resztą sera i zapiecz w piekarniku ok. 7 min. w 180 st.