馃構Pyszno艣ci! Co tu wi臋cej pisa膰:)
Sk艂adniki na 1 porcj臋:
25 g Jaja kurze (p贸艂 szt.)
50 g Cebula czerwona
10 g Czosnek
45 g Ketchup
70 g Kie艂basa ja艂owcowa, z kurczaka lub inna
5 ml Olej rzepakowy/ry偶owy
100 g Pieczarka uprawna
1 g Przyprawy – ga艂ka muszkato艂owa
1 g Przyprawy – kurkuma, mielona
1 g Przyprawy – majeranek, suszony
1 g Przyprawy – papryka, suszona
50 g Seler naciowy
30 g Ser grana padano tarty
3 g S贸l Himalajska
90 g 艢mietana 12% t艂.
220 g Ziemniaki
1 g Pieprz mielony
SPOS脫B PRZYGOTOWANIA:
Obierz i ugotuj ziemniaki al dente w lekko osolonej wodzie. Gdy ostygn膮 pokr贸j je w plastry. Cebul臋 pokr贸j w pi贸ra i zeszklij na oleju, dodaj posiekany czosnek, seler naciowy i p贸艂plastry pieczarek, dopraw sol膮 i pieprzem, podsma偶 par臋 minut. Kie艂bas臋 pokr贸j w plasterki. Jajko wymieszaj ze 艣mietan膮, 1/2 sera, dopraw sol膮, pieprzem, kurkum膮, ga艂k膮, papryk膮 s艂odk膮 i majerankiem. Na dnie 偶aroodpornego naczynia u艂贸偶 naprzemiennie: ziemniaki, farsz warzywny, kie艂bas臋, sos i ponownie ziemniaki, farsz, kie艂bas臋, sos. Na ko艅cu posyp danie reszt膮 sera. Zapiekaj danie w 200 st. przez ok. 20 min. pod przykryciem. Po tym czasie odkryj zapiekank臋 i piecz jeszcze przez 7 min. najlepiej z termoobiegiem, aby ser si臋 艂adnie zapiek艂. Zapiekank臋 zajadaj z ketchupem.