Mmmm…. niebo w gębie!!! Ja uwielbiam! I tu dobra wiadomość dla osób z insulinoopornością: mimo, że kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, nie musimy wykluczać jej całkowicie z diety, gdyż jest jedną z najzdrowszych kasz, a do tego idealnie nadaje się do słodkich dań! Należy jednak pamiętać, aby zawsze zaopatrzyć posiłek z udziałem owej kaszy w tłuszcze. W tym przypadku jest to mleczko kokosowe. Ten łatwy trik spowoduje, że cukier będzie wolniej wydostawał się do naszej krwi, a więc insulina również nie będzie gwałtownie rosła:)
Taka zapiekanka świetnie smakuje solo, ale także możesz polać ją polewą sporządzoną z ciemnego kakao, odrobiny zimnej wody i słodzika!

Składniki na 1 porcję:

12 g Wiórki kokosowe
80 g Kasza jaglana
285 g Truskawki
130 ml Woda
100 ml Mleczko kokosowe dobrej jakości
4 g Stevia/ erytrol/ ksylitol

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kaszę wypłucz w bieżącej wodzie, zalej mleczkiem i wodą, dodaj wiórki, gotuj do wchłonięcia płynu, dodaj słodzik do smaku i wymieszaj. W małym naczyniu żaroodpornym ułóż na dnie 1/3 kaszy, następnie połówki truskawek, kaszę, truskawki, kaszę i plastry truskawek. Zapiekaj ok. 25-30 min. w 190 stopniach.