Pyszna, niskokaloryczna i pełna witamin zapiekanka nadająca się zarówno na obiad jak i na kolację. Śmiało zastąpi ciężkie dania z pieca.

Składniki:
  • 50 g Jajo kurze
  • 80 g Piersi z kurczaka
  • 45 g Cebula
  • 6 g szczypiorek
  • 230 g Kalafior
  • 2 ml Olej rzepakowy
  • 100 g Pieczarka uprawna
  • 1 g Przyprawy – papryka słodka, suszona
  • 2 g Sól Himalajska
  • 20 g Mozzarella tarta
  • 1 g Pieprz mielony
  • 25 g Kozi serek do smarowania
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, a cebulę i pieczarki w pióra. Mięso przypraw pieprzem i papryką słodką, ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Następnie rozłóż kolejno kalafiora, cebulę i pieczarki. Twarożek dokładnie wymieszaj z jajkiem i polej warzywa. Zapiekaj w 180 stopniach przez 30 minut. Wyjmij zapiekankę, posyp serem i ponownie zapiecz 5 minut. Wyciągnij i posyp posiekanym szczypiorkiem.

20170118_183431