Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu zapiekanka;)

Składniki:

  • 130 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry
  • 50 g Jajka kurze, całe
  • 50 g Jogurt typu greckiego
  • 30 g Ketchup
  • 60 g Makaron pełne ziarno – pióra
  • 14 ml Oliwa z oliwek
  • 50 g Papryka czerwona
  • 100 g Pieczarka uprawna
  • 35 g Por
  • 1 g Przyprawy – oregano, suszone
  • 30 g Ser edamski
  • 2 g Sól Himalajska
  • 1 g Pieprz mielony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie, odcedź. Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na połowie oliwy, ściągnij z patelni. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojony por, paprykę i pieczarki, dolej resztę oliwy i podsmażaj do odparowania wody, dopraw. W miseczce wymieszaj jajko, jogurt, sól i pieprz. Makaron włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj warzywa z kurczakiem, posyp startym serem i zalej sosem, oprósz oregano. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15 -20 min. Podawaj z ketchupem.