Do przygotowania tej zapiekanki możesz użyć ulubionego gatunku ryby i ulubionego makaronu – u mnie był to np. makaron gryczany 100 %. Jeśli jednak makaron nie jest Twoim faworytem możesz dodać zamiast niego kaszę, ryż lub ziemniaki.  Świetnie sprawdzi się też ryba mrożona, ale pamiętaj aby ją wcześniej rozmrozić.

Składniki:
  • 50 g Cebula
  • 5 g Czosnek
  • 60 g Makaron pełne ziarno – pióra
  • 4 g Masło klarowane
  • 15 g Ser żółty gouda/edamski/mozzarella
  • 2 g Sól Himalajska
  • 225 g Szpinak, mrożony
  • 140 g Tilapia, świeża lub mrożona
  • 30 ml Mleczko kokosowe
  • 1 g Pieprz mielony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na maśle, dodaj posiekany czosnek, a następnie szpinak, gotuj, aż zmięknie i dolej mleczko, dopraw, gotuj parę minut. W małym naczyniu żaroodpornym ułóż kolejno: 1/2 makaronu, 1/2 szpinaku, 1/2 makaronu, doprawioną rybę, 1/2 szpinaku. Zapiecz w 190 stopniach przez 20 min. Nałóż plaster sera i zapiecz jeszcze przez 2 min.