Makaron pełnoziarnisty jest pełen błonnika, nie powinniśmy z niego rezygnować, nawet na diecie. Ważne, aby porcja była właściwa, aby z naszych talerzy nie wysypywała się kopa klusek;) Lepiej użyć mniejszej ilości makaronu, a większej ilości zdrowych dodatków czyli warzyw:)

Składniki na 1 porcję:
  • 45 g Cebula
  • 5 g Czosnek
  • 15 g Fasola czerwona, konserwowa
  • 15 g Groszek zielony, konserwowy
  • 100 g Indyk, mięso mielone
  • 80 g Makaron pełne ziarno – spaghetti lub inny
  • 70 g Marchew
  • 5 g Masło klarowane
  • 60 g Papryka czerwona
  • 1 g Przyprawy – papryka chili, w proszku
  • 2 g Przyprawy – papryka, suszona
  • 20 g Ser w plastrach lub tarty
  • 100 ml Sok pomidorowy
  • 2 g Sól Himalajska
  • 1 g Pieprz mielony
  • 2 g Zioła prowansalskie
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ugotuj makaron al dente ze szczyptą soli. Podsmaż pióra cebuli z posiekanym czosnkiem na maśle, dodaj mięso i podsmażaj, aż będzie gotowe, następnie dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę i półplasterki marchewki, podsmażaj parę minut. Na koniec wlej sok, dodaj przyprawy, odcedzony groszek i fasolę, duś pod przykryciem parę minut. Gdy sos będzie gotowy nałóż jego część na dno naczynia żaroodpornego, przykryj makaronem i resztą sosu. Ser poucinaj w paski i poukładaj na zapiekance w kratkę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 20-25 minut.