Mmmm, to jest to co lubi臋馃槏Tak przygotowane ziemniaki cz臋sto jem solo, bez dodatkowej sa艂atki, ale tym razem zachcia艂o mi si臋 zaopatrzy膰 sw贸j organizm w wi臋cej witaminek.
My艣lisz, 偶e jeste艣 na diecie i w臋glowodany w formie ziemniak贸w, tym bardziej na kolacj臋 Ci nie s艂u偶膮? Jeste艣 w b艂臋dzie, szczeg贸lnie je艣li do tego masz insulinooporno艣膰. Ugotowane i ostudzone przez kilka godzin w lod贸wce ziemniaki wytwarzaj膮 skrobi臋 oporn膮, kt贸ra dzia艂a pozytywnie na nasz organizm uwra偶liwiaj膮c tkanki na dzia艂anie insuliny. Oczywi艣cie nie nale偶y si臋 opycha膰 ziemniakami bez umiaru, nic w nadmiarze nam nie s艂u偶y, ale w umiarkowanych ilo艣ciach jak najbardziej馃槈
Pami臋tajcie, 偶eby nie podgrzewa膰 tak ostudzonych ziemniak贸w powy偶ej 55 st., gdy偶 w贸wczas skrobia oporna ucieka;)
Sk艂adniki:
7 g Dynia, pestki
7 g Czosnek
15 ml Oliwa z oliwek
60 g Papryka czerwona
6 g Pietruszka, natka
100 g Pomidor
30 g Roszponka
40 g Ser kozi – roladka
2 g S贸l Himalajska
280 g Ziemniaki聽
10 ml Sok z cytryny
1 g Pieprz mielony
SPOS脫B PRZYGOTOWANIA:
Ugotuj ziemniaki w mundurkach w lekko osolonej wodzie, ale uwa偶aj aby ich nie rozgotowa膰. Gdy ostygn膮 obierz je, pokr贸j w plastry, dodaj oliw臋, przeci艣ni臋ty czosnek i posiekan膮 natk臋. Wymieszaj ostro偶nie, aby si臋 zbytnio nie rozpad艂y. Dopraw sol膮 i pieprzem do smaku i odstaw do lod贸wki do przegryzienia. Przygotuj sa艂atk臋 z roszponki, pomidora, papryki, pestek dyni i sera, skrop sokiem z cytryny.