Gorące, zapieczone ziemniaczki z chłodnym sosem porowym to niezwykle smaczne połączenie. Na niedzielny obiad w sam raz;) Sos porowy świetnie nada się również jako dodatek do kasz, mięs czy ryb.

Składniki na 1 porcję:
4 g Czosnek
70 g Jogurt naturalny
13 g Majonez
11 ml Oliwa z oliwek
50 g Pieczarka
1 g Pietruszka, natka
70 g Por
1 g Przyprawy – oregano, suszone
2 g Sól Himalajska
375 g Ziemniaki
25 g Mozzarella tarta
1 g Pieprz mielony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Większe ziemniaki dokładnie wyszoruj i przetnij wzdłuż na pół. Każdą połówkę wysmaruj po wierzchu oliwą(5g) i zawiń w folię. Upiecz je do miękkości (200 st., 45-60 min.). W tym czasie przygotuj farsz: pora(45g) i pieczarki drobno pokrój i podsmaż na oliwie(6g). Przygotuj sos: Pora(25g) i natkę drobniutko posiekaj, czosnek także, dodaj majonez, dopraw do smaku i wymieszaj. Gdy ziemniaki będą miękkie wydrąż środki (ale nie przesadź, aby zostały ładne łódeczki do faszerowania) i wymieszaj z farszem, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz oregano. Nadziej ziemniaki, posyp serem dociskając go do farszu i zapiecz ok. 5 min. Gotowe podawaj z sosem.