Przez ostatnie tygodnie zupy w moim jadłospisie są wyjątkowo popularne, zdarza mi się je jeść nawet na śniadanie. Uwielbiam je, szczególnie kiedy są gęste od nadmiaru warzyw:D Wypróbujcie poniższy przepis, a przekonacie się, że do przygotowania pysznej, sycącej zupy wcale nie potrzebujemy vegety, ani kostki rosołowej, które są pełne chemii i soli.

Składniki na spory garnek zupy:
  • 2 uda z kurczaka
  • 500 g Fasola biała, surowa
  • 300 g Marchew
  • 750 g Mieszanka wiosenna, mrożona
  • 1 g Papryka chili, suszona
  • 50 g Pietruszka, korzeń
  • 65 g Por
  • 4 g Przyprawy – liść laurowy, suszony
  • 75 g Seler korzeniowy
  • 70 g Seler naciowy
  • ok. 3000 ml Woda
  • 40 g Włoszczyzna suszona
  • 1 g Przyprawy – ziele angielskie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Namocz fasolę przez noc. Do dużego garnka włóż mięso i namoczoną fasolę, zalej wodą i gotuj 1 h 15 minut. Pokrój marchew, korzeń pietruszki, selera korzeniowego i naciowego, pora i wrzuć do zupy, dodaj przyprawy i suszoną włoszczyznę, gotuj kolejną godzinę. Na koniec wyjmij mięso, pozbaw skóry i kości i ponownie wrzuć do zupy, dodaj również mrożonkę warzywną, możesz dodać jeszcze odrobinę wody. Gotuj kolejne 30-40 minut. Nalej porcję na talerz i posyp posiekaną natką.