Warto eksperymentować w kuchni. Dzięki temu wychodzą takie cuda;) Im dłużej dusimy tę potrawę tym mocniej przypomina smakiem tradycyjny bigos.
Składniki na 1 większą porcję:
- 150 g Cebula
- 1140 g Cukinia
- 190 g Koncentrat pomidorowy
- 350 g Marchew
- 27 g Masło klarowane
- 1 g Przyprawy – papryka chili, w proszku
- 40 g Przyprawy – papryka, suszona
- 2 g Sól Himalajska
- 300 ml Woda
- 150 g Kiełbasa żywiecka/jałowcowa
- 1 g Pieprz mielony
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i pozostaw na sitku, aby odciekła z wody. Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę pokrój w pióra i zeszklij na maśle, dodaj marchew, podsmaż 2 min., dodaj cukinię, wodę, koncentrat, paprykę słodką i ostrą. Duś pod przykryciem. W międzyczasie dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, sól, pieprz, duś, aż warzywa będą miękkie, ok.50 min.