Najprostszy przepis na bułeczki jaki znam. Łatwość ich przygotowania bardzo mnie zaskoczyła. Serdecznie polecam szczególnie dla osób preferujących odżywianie bezglutenowe. Prawda, że wyglądają zachęcająco?
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (w razie potrzeby bezglutenowego)
2 jajka
150 ml jogurtu naturalnego
po łyżeczce miodu i oleju (w wersji wytrawnej możesz zamiast miodu dodać ulubione zioła)
siemię lniane lub sezam -opcjonalnie
Wszystkie składniki przełóż do miski, wyrób ciasto. Ciasto ma wyjść wilgotne, a nie takie jak do pierogów. Z ciasta uformuj bułeczki. Mi wyszło 5 sztuk. Możesz posypać je np. siemieniem lnianym lub sezamem. Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.
Jedna bułka ma ok. 160 kcal, 6 g białka, 4 g tłuszczów i 25 g węglowodanów.