Niesamowite, najlepsze jakie do tej pory udało mi się upiec bułeczki. Bułki są miękkie, pulchne i smaczne. Z uwagi na to, że są nisko-węglowodanowe dzięki mące kokosowej zalecam ich spożywanie osobom cierpiącym na insulinooporność, sprawdzą się świetnie także jako zamiennik pieczywa dla bezglutenowców, a do tego mają bardzo dużą zawartość błonnika dzięki babkom płesznik i jajowatej.
Składniki na 3 sztuki:
- 60g mąki kokosowej
- 55g mieszanki babki jajowatej i płesznik / lub jednej z nich
- 150g jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 3 duże/4 małe jajka
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką. Ulepić 3 bułeczki i położyć na papierze do pieczenia. Piec ok 40 minut w 170/180 stopniach. Ja przed upieczeniem posypałam mielonym makiem, ale dobór posypki zależy od Waszej wyobraźni:)