Fast foody ?uwielbiamy wszyscy, to oczywiste. Niestety nie służą one naszej sylwetce, dlatego też warto ruszyć główką? i stworzyć swoje własne fit smakołyki.
Na pierwszym zdjęciu porcja męska:) 2 cheeseburgery z użyciem grahamek. Na drugim porcja dla unikających glutenu na bazie bułeczki kokosowej własnego wypieku, na którą przepis znajdziecie tutaj https://dietetyk-belight.pl/przepis/bulki-kokosowe/
 
PYSZNOŚCI !
 
Składniki na 1 szt.:
 
15 g Cebula
100 g Indyk, mięso mielone
25 g Jogurt naturalny 1,5% tł.
10 g Kapusta pekińska / sałata
4 g Masło klarowane
4 g Musztarda
25 g Ogórek kiszony
10 g Papryka czerwona
35 g Pomidor
1 g Przyprawy – papryka chili, w proszku
1 g Przyprawy – czosnek, w proszku
1 g Przyprawy – oregano, suszone
2 g Przyprawy – papryka, suszona
15 g Ser żółty w plastrach edamski /gouda/mozzarella
1 g Sól Himalajska
9 g Mąka z ciecierzycy
1 g Pieprz mielony
bułka pełnoziarnista/grahamka/ lub własnego wypieku:D
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 
Mięso wymieszaj z posiekaną cebulą, papryką pokrojoną w kosteczkę, mąką i przyprawami. Ulep i usmaż kotleta na rozgrzanym maśle. Bułkę rozkrój i wraz z kotletem włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 6-8 min. Jogurt wymieszaj z musztardą tworząc sos. Gdy bułka będzie chrupiąca wyjmij ją, posmaruj połową sosu, połóż kapustę, plastry ogórka, kotleta, ser, plaster pomidora i resztę sosu. Przykryj bułką i przekłuj wykałaczką.