Świetny chleb nie tylko dla osób na diecie ketogenicznej czy bezglutenowej. Polecam wszystkim, gdyż jest pyszny i łatwy do przygotowania, a przede wszystkim wiemy co w nim siedzi;)
Składniki :
-2 białka jaj
-2 całe jaja
-200g mąki migdałowej lub 80g mąki słonecznikowej i 120g migdałowej (druga opcja pozwala uzyskać chleb bardziej chlebowy, a mniej jajeczny)
-60g roztopionego masła (kiedyś w wersji jajecznej zapomniałam i też wyszedł 😁)
-20g łuski jajowatej lub babki płesznik
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół łyżeczki gumy ksantanowej lub łyżka świeżo mielonego siemienia lnianego
-szczypta soli himalajskiej lub kłodawskiej
-125ml ciepłej wody
Rozgrzej piekarnik do 180st. Białka ubij na sztywno. Wymieszaj z żółtkami jaj w temp. pok. Dodaj resztę składników i zmiksuj na gładko. Piecz 45min.
Cały #ketochleb waży ok. 515g i liczy 1932 kcal. 1 kromka waży ok. 40g