Przyznaję, że miałam problem ze znalezieniem odpowiedniego przepisu na kotlety rybne. Zawsze wychodziły jakieś takie jałowe, mdłe.
Dałam sobie kolejną szansę ? Szczególnie mi zależało, bo w domu biega mały bąbel, którego chciałam uraczyć rybką w takiej formie.
Udało się ? Burgery są przepyszne. Świetnie nadadzą się również do stworzenia zdrowego hamburgera ?. Na pewno wkrótce pokuszę się i takiego przygotuję.

Składniki na 2 burgery:
25 g Jaja kurze
120 g Dorsz świeży, polędwica
10 g Sezam, nasiona
180 g Brukselka
15 g Bułka tarta
35 g Cebula
7 g Kasza manna
8 ml Oliwa z oliwek
1 g Przyprawy – pieprz czarny, suszony
20 g Ser żółty
1 g Sól morska
9 ml Sok z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rybę pokroić na mniejsze kawałki i zblendować, przełożyć do miski i polać sokiem z cytryny, następnie dodać posiekaną cebulę, rozbełtane jajko, starty ser, kaszę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać. Z powstałej masy formować placki w kształcie burgera, gotowe obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Burgery smażyć na patelni z rozgrzaną oliwą, około 5 minut na każdej stronie. Podawać z ugotowaną brukselką na parze.