Łatwe ciasto bananowe bez mąki, wilgotne i z dużą ilością bakalii. Do jego upieczenia potrzebujemy foremki wielkości 30 x 15 cm, może być troszkę mniejsza. Jeśli macie ochotę na polewę to polecam rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 3 jajka o temp. pokojowej (1 całe, 2 rozdzielone)
- 120g płatków owsianych
- 100g wiórków kokosowych
- 150g jogurtu naturalnego
- ⅔ szklanki orzechów (np. ziemnych, włoskich lub nerkowców) 100g
- ⅓ szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek (50g)
- 2 łyżki miodu – można pominąć
- szczypta soli
- łyżeczka sody oczyszczonej
- trochę soku z cytryny
- pół łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Płatki zmielić malakserem. Dodać kokosa, sól, sodę, cynamon i chwilę miksować.
- Banany zmiksować z jednym całym jajkiem i dwoma żółtkami. Dodać miód, jogurt, sok z cytryny, zamieszać i dodać do suchych składników.
- Na koniec dodać orzechy oraz owoce i dokładnie wymieszać.
- Pozostałe 2 białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą bananowo-owsianą.
- Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C przez 35 minut., +- 5 minut.
- Ostudzić, wyciągnąć z foremki i zajadać na śniadanie, przekąskę lub deser
- Można polać czekoladą lub posypać przed upieczeniem orzechami.