Po tym czasie dodaj mąkę orkiszową (700g)-najlepiej tortową i wyrób ciasto, ręcznie lub w robocie kuchennym. Wyrabiaj tak długo, aż zacznie “odchodzić”od ręki, nie będzie się do niej kleiło.
Kruszonka:
Mąkę (140g), ksylitol (60g) i masło (50g) wrzuć do rondelka i podgrzewaj cały czas mieszając. Odstaw z ognia i przygotuj blaszkę do pieczenia. Tortownicę (średnica 28 cm) lub blachę prostokątną wysmaruj olejem. Przełóż ciasto do formy, na wierzchu posyp kruszonką.
Ciasto wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piecz przez 20 min. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 30-35 min.
Lukier: Zblenduj ksylitol na pył (30g), dodaj sok z cytryny, wymieszaj i skrop ciasto. Wstaw do lodówki.
CIASTO DROŻDZOWE
