Składniki potrawy

Lista produktów Masa/Porcje
Jaja kurze 100g
Ksylitol 155g
Masło 250g
Miód pszczeli 60g
Mleko 250g
Olej rzepakowy 9g
Sok z cytryny 8g
Mąka orkiszowa tortowa 840g
Drożdże piekarskie 50g
Mleko, słodzik (65g), miód i masło (200g)podgrzej do całkowitego rozpuszczenia, ciągle mieszając. Poczekaj, aż masa przestygnie, przelej ją do miski i dodaj jaja, po czym lekko zmiksuj. Dodaj rozkruszone drożdże, delikatnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstawi na min. 6 h. Można zrobić to wieczorem, a rano wyrobić ciasto. 

Po tym czasie dodaj mąkę orkiszową (700g)-najlepiej tortową i wyrób ciasto, ręcznie lub w robocie kuchennym. Wyrabiaj tak długo, aż zacznie “odchodzić”od ręki, nie będzie się do niej kleiło.
Kruszonka:
Mąkę (140g), ksylitol (60g) i masło (50g) wrzuć do rondelka i podgrzewaj cały czas mieszając. Odstaw z ognia i przygotuj blaszkę do pieczenia. Tortownicę (średnica 28 cm) lub blachę prostokątną wysmaruj olejem. Przełóż ciasto do formy, na wierzchu posyp kruszonką.
Ciasto wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piecz przez 20 min. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 30-35 min.
Lukier: Zblenduj ksylitol na pył (30g), dodaj sok z cytryny, wymieszaj i skrop ciasto. Wstaw do lodówki.