Dynia zwyczajna w wersji puree jest idealna, gdyż konsystencją przypomina purre ziemniaczane, a jej lekko słodkawy smak pozwala poznać wyjątkowe doznania smakowe. W połączeniu z rybą jest niskokalorycznym (tylko 166 kcal) i wartościowym daniem, które nie tylko nada się na obiad, ale także na kolację.
Składniki:
- 135 g Dorsz świeży, filet bez skóry
- 250 g Dynia
- 1 g Sól Himalajska
- 4 ml Sok z cytryny
- 2 g Pieprz mielony
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pokrój dynię w półksiężyce i wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej za pomocą pędzelka olejem. Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut. Po upieczeniu usuń skórkę (jeśli jest to dynia hokkaido skórka może zostać), przypraw solą i pieprzem oraz utłucz tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksuj mikserem. Podawaj z dorszem skropionym sokiem z cytryny i oprószonym pieprzem, przyrządzonym na parze.