Zupy są świetnym rozwiązaniem dla osób cierpiących na brak czasu;). Wystarczy ugotować cały garnek i mamy obiad z głowy na parę dni, a do tego odżywczy w witaminki.
Składniki na 4 porcje:
- 25 g Cebula
- 5 g Czosnek
- 300 g Groch, nasiona suche
- 140 g Marchew
- 50 g Pietruszka, korzeń
- 4 g Przyprawy – liść laurowy, suszony
- 12 g Przyprawy – majeranek, suszony
- 2 g Przyprawy – ziele angielskie, mielone
- 80 g Wieprzowina, boczek bez kości, wędzony
- 250 g Ziemniaki
- 90 g Seler naciowy łodyga
- 50 g Włoszczyzna suszona
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zalej ziarna grochu wodą i mocz przez pare godzin (min. 3). Możesz też moczyć przez całą noc.Na dno średniej wielkości garnka wrzuć pokrojony w kostkę boczek wędzony i posiekaną cebulę, chwilkę smaż. Następnie wlej do boczku groch wraz z wodą, w której się moczył. Dorzuć pokrojone na kawałki łodygi selera naciowego oraz pokrojoną w kostkę marchew, ziemniaki oraz pietruszkę, a także przyprawy: ziele angielskie-3 ziarna, liść laurowy-2 , pieprz -2 ziarna, majeranek oraz przekrojony na połowy 2 ząbki czosnku. Wsyp włoszczyznę suszoną. Całość zalej wodą tak aby prawie cały garnek był pełny. Gotuj ok.2,5-3 godz. od zagotowania, na małym gazie.