Czy Wiecie, że wątróbka to świetne źródło żelaza, cynku i kwasu foliowego, nadto wit. z gr. B, A i C? Regularne jej spożywanie wzmocni naszą odporność i poprawi parametry skóry, włosów i paznokci:) Dobrze przyrządzona wątróbka jest na prawdę pyszna!
Składniki:
- 600 g Wątróbka kurczaka
- 330 g Cebula
- 10 g Czosnek
- 240 g Kasza gryczana
- 20 g Masło klarowane
- 100 g Pieczarka uprawna
- 1 g Przyprawy – liść laurowy, suszony
- 2 g Przyprawy – oregano, suszone
- 1 g Przyprawy – tymianek, suszony
- 200 ml Sok pomidorowy Dawtona lub Tymbark 100 %
- 5 g Sól Himalajska
- 1 g Przyprawy – ziele angielskie
- 1 g Pieprz mielony
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na maśle (połowa gramatury), przypraw solą i pieprzem, dodaj pieczarki i podsmaż, przełóż do miseczki. Na patelnię wrzuć resztę masła i podsmaż pokrojoną na kawałki wątróbkę, gdy będzie gotowa przypraw solą i pieprzem, dodaj sok i oregano, liść laurowy i ziele angielskie, duś pod przykryciem parę minut. Podawaj na ugotowanej w osolonej wodzie z tymiankiem kaszy.