Pycha ?

Składniki na 3 porcje :
50 g Jaja kurze całe
75 g Cebula
12 g Masło klarowane
25 g Mąka ziemniaczana
150 g Pieczarka uprawna
2 g Sól Himalajska
80 g Śmietana 12% tłuszczu
700 g Ziemniaki
190 g Mąka orkiszowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie (najlepiej dzień wcześniej), ostudzone dokładnie ugnieć lub przepuść przez praskę. Dodaj 2 mąki, jajo. Ugnieć ciasto, zrób rulony, lekko spłaszcz i odcinaj kopytka. W międzyczasie pokrój cebulę, zeszklij na maśle, dodaj pokrojone drobno pieczarki. Smaż do odparowania wody. Dodaj śmietanę, podgotuj. Dodaj opcjonalnie trochę wody, aby rozrzedzić sos. Kopytka wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj 2-3min od wypłynięcia. Podawaj z sosem.