Lubię kombinować i przerabiać przepisy na ciasta, a przede wszystkim lubię je jeść! 😀
Dlatego też tworzę, szukam zamienników, a moje wypieki opieram głównie na mące kokosowej, gryczanej i z cieciorki, aby ich indeks glikemiczny nie był za wysoki, a cukier w organizmie nie skakał jak oszalały. Do tego często są bezglutenowe i bez laktozy, więc wszyscy mogą cieszyć się ich smakiem.
Tym razem prezentuję kruche ciasto ze śliwkami – do popołudniowej kawki idealne.
Składniki:
- 100 g Jaja kurze (2 szt.)
- 100 g Ksylitol/erytrol/ inne słodzidło
- 100 g Mąka gryczana
- 70 ml Olej kokosowy
- 8 g Proszek do pieczenia (bezglutenowy)
- 365 g Śliwka
- 100 g Mąka z ciecierzycy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki zmiksuj z rozpuszczonym olejem. Przełóż do mniejszej tortownicy lub blaszki na tartę z papierem do pieczenia (ciasto klei się do łyżki, więc warto moczyć ją co jakiś czas w wodzie, aby łatwiej było umieścić ciasto w blaszce) . Na górze ułóż wydrylowane śliwki, wciskając je w ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika (góra/dół) i piecz ok. 45-50 min.