Jak widać na diecie również można jeść dania, znane nam jako wysokokaloryczne posiłki. Wystarczy zmodyfikować tylko przepis, wybrać chude mięso, zrezygnować z sosu beszamelowego na korzyść zdrowych warzyw. Lasagne w tej wersji jest równie smaczna jak ta tradycyjna, a przede wszystkim nie pływa w tłuszczu i białym sosie.
Składniki na 1 porcję – na małe naczynie żaroodporne:
5 g Czosnek
140 g Indyk, mięso mielone
20 g Ketchup
50 g Kukurydza konserwowa
2 płaty makaronu lasagne
3 g Masło klarowane
80 g Papryka czerwona
130 g Pieczarka uprawna
160 g Przecier pomidorowy
45 g Ser gouda light lub tarta mozzarella
45 ml Woda
Przygotowanie:
Na początek przygotuj sos: na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj pokrojoną paprykę czerwoną, podsmaż, dorzuć pokrojony drobno czosnek oraz zmielone mięso. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki, chwilkę smaż. Wlej przecier pomidorowy i dopraw papryką słodką, ostrą oraz bazylią, dodaj wodę i ketchup, a na koniec kukurydzę. Wszystko duś pod przykryciem pare minut.W małym naczyniu żaroodpornym układaj na przemian: 1/3 sosu, surowy płat makaronu lasagne, połowę sera, następnie ponownie 1/3 sosu, surowy makaron i resztę sosu. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz lasagne przez 40 minut, wyjmij ją i połóż na wierzch resztę sera, włóż jeszcze do piekarnika na 5 minut. Smacznego:)