Jeśli pragniecie zjeść zdrową wędlinę, bez żadnych chemicznych dodatków, to niestety musicie ją przyrządzić sami. Sklepy oferują nam wędliny nafaszerowane konserwantami i dużą ilością soli.
Przedstawiam przepis na pyszne mięsko, które możecie pokroić do pieczywa albo zjeść jako dodatek do obiadu np. z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Smakuje na prawdę obłędnie:)
Składniki:
-250 g zmielonej piersi z kurczaka
-250 g zmielonego karczku
-pieprz w ziarnach
-majeranek
-ziele angielskie
-sól
-pieprz mielony
-3 łyżki żelatyny wieprzowej
-100 ml wody
Przygotowanie:
Rozpuść żelatynę w wodzie. 2 rodzaje mięsa wymieszaj ze wszystkimi przyprawami-według uznania. Dolej rozpuszczoną żelatynę i wszystko dokładnie wymieszaj. Włóż mięso do szynkowara, dobrze ściśnij i zamknij. Gotuj w dużym garnku z wodą przez 2 godziny. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia. Smacznego.