Dania śródziemnomorskie powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach, bowiem noszą miano najzdrowszych w świecie 😉 Ja uwielbiam tego typu kulinaria, a więc często eksperymentuję.
Poniżej przedstawiam świetny przepis na Paellę – co prawda nieco spolszczoną i tańszą wersję z kurczakiem i krewetkami, ale równie smaczną.

Składniki na 1 porcję :
50 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry
25 g Cebula
2 g Czosnek
100 g Groszek zielony, mrożony lub z puszki
50 g Krewetki obrane
10 ml Oliwa z oliwek
70 g Papryka czerwona
12 g Pietruszka, natka
75 g Przecier pomidorowy
1 g Przyprawy – papryka, suszona
50 g Ryż basmati
1 g Sól Himalajska
220 ml Bulion rosołowy domowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotuj domowy bulion rosołowy(składników nie ma w przepisie). Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklij ją. Dodaj starty czosnek i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smaż mieszając przez około 3 min. Dodaj pokrojonego w kosteczkę kurczaka i obsmaż.Wymieszaj składniki na patelni i dopraw je solą. Dodaj paprykę w proszku, wymieszaj. Dodaj przecier pomidorowy, a po chwili wsyp ryż i mieszając smaż 2 min. Wlej bulion, dodaj groszek i przemieszaj. Zagotuj na dużym ogniu, następnie gotuj bez mieszania przez 8 min. Wyłóż na wierzch krewetki, zmniejsz ogień, zawiń patelnię folią aluminiową i gotuj 6 min. Odstaw z ognia i trzymaj pod przykryciem jeszcze przez 2 min. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.