Tradycyjne pierogi z m─ůki pszennej s─ů najsmaczniejsze, nie ma co si─Ö oszukiwa─ç;), ale bezwarto┼Ťciowe, a do tego szkodz─ů wielu osobom, podnosz─ů poziom cukru we krwi, powoduj─ů wzd─Öcia, b├│le brzucha. M─ůka pszenna mimo, ┼╝e pyszna, nie jest nam w ┼╝yciu potrzebna, a wi─Öc warto szuka─ç alternatywy.
Ja dzi┼Ť poeksperymentowa┼éam z pierogami, do kt├│rych przygotowania u┼╝y┼éam m─ůki orkiszowej pe┼énoziarnistej. Ciasto wa┼ékowa┼éo si─Ö bardzo dobrze, a lepi┼éo rewelacyjnie. Farsz z kaszy gryczanej wyszed┼é tak┼╝e bardzo smaczny. Pierogi zaraz wskocz─ů do zamra┼╝alnika i b─Öd─ů czeka┼éy na mnie w II dniu ┼Üwi─ůt;)

Składniki:

Farsz

szklanka kaszy gryczanej (suchej)
500g pieczarek
2 mniejsze cebule
sól i pieprz, słodka papryka
oliwa z oliwek

Ciasto

500g maki orkiszowej pełnoziarnistej
ok. szklanka gor─ůcej wody
3-4 łyżki oleju
1 jajko
szczypta soli

Wykonanie:

Kasz─Ö gotujemy na sypko w proporcji 1:2, doprawiamy pieprzem, sol─ů i s┼éodk─ů papryk─ů.
Cebul─Ö szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki. Solimy lekko i dodajemy pieprz. Podsma┼╝amy do odparowania.
Mieszamy kasz─Ö z pieczarkami, przyprawiamy do smaku.

Sk┼éadniki na ciasto ugniatamy r─Öcznie. Ciasto rozwa┼ékowujemy na stolnicy opr├│szonej lekko m─ůk─ů orkiszow─ů, wycinamy piero┼╝ki i lepimy. Gotujemy w osolonym wrz─ůtku.