Bardzo przyjemny placek umilający popołudniową kawkę;), również bezglutenowcom:D
Składniki na tortownicę 26 cm:
- 155 g Jaja kurze (3 szt.)
- 2 g Cynamon
- 112 g Banan
- 400 g Jabłko
- 150 ml Kefir
- 40 g Ksylitol
- 170 g Mąka gryczana
- 9 g Płatki migdałowe
- 9 g Proszek do pieczenia bezglutenowy
- 30 g Mąka z kasztanów jadalnych/pełnoziarnista/jaglana/gryczana/inna
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jaja zmiksuj z ksylitolem, dodaj kefir, mąki, cynamon i proszek do pieczenia, zmiksuj na gładką masę. 2/3 jabłek i banana obierz i pokrój w kostkę, wymieszaj z ciastem. Tortownicę (24-26 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Wierzch udekoruj pokrojonym w plastry jabłkiem i migdałami. Piecz w 180 st. ok. 50-55 min.