Z uwagi na duże rozmiary pieczarek portobello można wyczarować z nich syte i niskokaloryczne danie. Farsz? Zależy od Waszej inwencji twórczej! Ja zaproponowałam nadzienie z fetą w roli głównej, ale polecam także mielone mięsko, ricottę, szpinak…. i tak na prawdę co dusza zapragnie i co lodówka kryje w swych zakamarkach:D
Składniki na 1 porcję z 3 dużych pieczarek:
- Bazylia, świeża do ozdoby
- szczypiorek
- Masło klarowane do podsmażenia ogonków
- 3 duże sztuki – Pieczarka brunatna (portobello)
- 0,5 dużej sztuki – Pomidor
- 40 g Ser feta
- Pieprz mielony
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Oddziel nóżki grzybów od kapeluszy. Nóżki posiekaj i podsmaż chwilkę na maśle w rondelku. Wymieszaj je z pokrojoną drobno fetą, pomidorem i posiekanym szczypiorkiem, przypraw pieprzem do smaku. Kapelusze połóż na papierze do pieczenia i napełnij farszem. Piecz w 200 stopniach 15 minut. Wyciągnij i udekoruj listkami bazylii.