Jeśli mam troszkę więcej czasu na przygotowanie śniadania decyduję się na smaczną, owocową zapiekankę z najzdrowszej z kasz. Zdecydowanie można zaserwować ją także na obiad. Smacznego:)
Składniki:
- 6 g Wiórki kokosowe
- 1 g Cynamon
- 180 g Jabłko
- 60 g Kasza jaglana
- 10 g Miód pszczeli
- 40 ml Mleko 1,5% tł. uht OSM
- 130 ml Woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Opłucz kaszę pod wodą, aby pozbyć się goryczki. Gotuj ją w rondelku z wodą-130 g i mlekiem- 40 g, pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn (ok. 12 minut). W międzyczasie pokrój jabłko w plasterki. Do ugotowanej kaszy dodaj cynamon, wiórki kokosowe i miód. Połowę kaszy ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, przykryj jabłkami, a następnie drugą połową kaszy. Piecz ok. 20 minut w 200 stopniach.