Święta coraz bliżej, a moja jedna z ulubionych potraw wigilijnych zagościła na moim stole już dziś. Ryba po grecku jest świetną propozycją na codzienny, zdrowy obiad. U mnie w wersji odchudzonej, ponieważ filety przygotowałam na parze bez panierki. Pyszności:D
 
Składniki na 4 porcje:
551 g Cebula czerwona
180 g Koncentrat pomidorowy
444 g Marchew
360 g Mintaj, świeży
28 ml Olej rzepakowy, uniwersalny
128 g Pietruszka, korzeń
4 g Przyprawy – liść laurowy, suszony
225 g Seler korzeniowy
1 g Sól Himalajska
120 ml Woda
1 g Przyprawy – ziele angielskie
1 g Pieprz w ziarnach
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zetrzyj na grubych oczkach marchew, pietruszkę i seler. Podsmaż na połowie oleju, dodaj liścia laurowego, pieprz w ziarnach i ziele angielskie. Podlej odrobiną wody. Przykryj i duś ok. 25 min. Na parze ugotuj rybę oprószoną solą i pieprzem ok. 10 min. Na reszcie oleju zeszklij pokrojoną drobno cebulę. Przełóż ją do pozostałych warzyw i duś jeszcze ok. 15 min. Pod koniec dodaj koncentrat, dopraw do smaku. Wyłóż do naczynia połowę warzyw, rybę i przykryj resztą warzyw. Smakuje na ciepło i na zimno.