Mała modyfikacja słynnej sałatki gyros, która pozwoli cieszyć się jej smakiem również diabetykom. Dzięki eliminacji z przepisu przyprawy gyros, ketchupu obfitującego w cukry, zamianie kukurydzy na groszek i wybór odpowiedniego majonezu z najmniejszą zawartością cukru (najlepiej zrobić samemu bez cukru, ale nie wszystkim wychodzi) otrzymujemy pyszną sałatkę, którą od czasu do czasu możemy nacieszyć nasze podniebienie.
Sałatka przygotowana w litrowym słoiku świetnie sprawdzi się w podróży. Możesz ją w ten sposób przechować nawet kilka dni, pamiętaj jednak, aby majonez dodawać bezpośrednio przed spożyciem.
Składniki:
- 140 g Mięso z piersi kurczaka
- 30 g Cebula czerwona
- 75 g Groszek zielony, konserwowy
- 100 g Kapusta pekińska
- 40 g Majonez Kielecki
- 4 g Masło klarowane
- 25 g Ogórek kiszony
- 1 g Przyprawy – curry, proszek
- 1 g Przyprawy – czosnek, w proszku
- 1 g Przyprawy – imbir, mielony
- 1 g Przyprawy – papryka słodka, suszona
- 1 g Pieprz mielony
Pokrojone w kostkę mięso podsmaż na maśle z przyprawami: papryką słodką, curry, pieprzem, imbirem i czosnkiem, smaż aż cały płyn wyparuje. Odstaw na chwilę do ostygnięcia. Resztę składników pokrój, kapustę posiekaj i poukładaj naprzemiennie z mięsem i groszkiem, posmaruj wierzch cienką warstwą majonezu (możesz również wymieszać wszystkie składniki od razu).